Sunday, October 10, 2021

12th CMS | Overview of C++ | Questions Lists!

Overview of C++ | Questions Lists

Q1. What is C++? Who is the developer of C++?

Q2. Write short notes about variables and its rules.

Q3. What are variables? Give an example of variable.

Q4. What do you mean by C++ character set?

Q5. What is meant by C++ token? Write the name of following tokens.

Q6. What are keywords? Can keywords be used as identifiers?

Q7. What is an identifier’s? List the rules of naming an identifier’s of C++.

Q8. List four built-in data types available in C++.

Q9. What are literals? How many types’ literals available in C++?

Q10. What is the use of header file?

Q11 What do you mean by data type? Discuss the various types of data type.

Q13. What is meant by operators? Explain various types of operators.

Q14. What do you mean by fundamental data type? How many fundamental data types?  What’s the size of fundamental data type?

Q15. Explain about Input / Output operator in C++ with example.

Q16. What do you meant by comment? What are its uses in C++?

Q17. What do you meant by sizeof () operator?

Q18.What is the difference between while loop and do while loop?

Q19.What is the difference between structure and union?

Q20. What do you meant by break and continues statement? Give an example.


12th CMS | Object Oriented Programming & Classes and Objects | Questions Lists!


Object Oriented Programming & Classes and Objects | Questions List!

Q1. What is Programming Paradigm? Explain its type.

Q2. What do you understand by OOPS? Write the some advantages f OOP?

Q3. Discuss OOP concept briefly.

Q4. What is Class?  How they are created?

Q5. What are objects?  How they are created?

Q6. How class and object implemented in C++?

Q7. What is abstraction and encapsulation?

Q8. How data hiding implemented in C++?

Q9. How to access private and protected member of the class?

Q10. What do you mean by polymorphism?

Q11. Discuss inheritance concept briefly.

Q12.How class enforces data hiding, abstraction and encapsulation?

Q13. What do you mean by access specifiers?

Q14. What do you understand by nesting member function?

Q15. What is the significance of access specifiers?

Q16. How are public member of a class different from private member of a class?

Q17. What do you understand about a member function? How member function different from ordinary function  o r normal function?

Q18. What is the significance of scope resolution operator:: ?

Q19. What do you meant by nested class?

Q20. How to define member function outside of the class?

Tuesday, August 24, 2021

Class-07 | Chapter-05 | Introducing Photoshop

Image File Format

àImage File format is extension of the image file.

1) .GIF                   –             Graphics Interchange Format

2)  .JPEG               -             Joint Photographic Experts Group

3) .TIFF                 -              Tagged image File Format

4) .PNG                  -              Portable Network Graphics

4) .PDF                  -              Portable Document Format

5) .PSD                  -              Photoshop Studio

 

1) Tick the correct answer  

a) Photoshop is a product of which company?

Answer | Adobe Corp

b) Which of these is not a type of marquee tool?

Answer | Magnetic

c) Which tool is used to to paint smooth edges?

Answer | Brush Tool

d) Which tool is used to darken the area of an image?

Answer | Burn tool

e) Which is the default file format of Photoshop?

Answer | .psd

f) Which tool helps to remove unwanted portion of an image?

Answer | Crop

 

 

4) Answer these questions:  

a) What is the use of Photoshop?

Answer | The use of Photoshop to create and modify pictures and photographs.

 

b) What is the use of Marquee tools? Name the different marquee tools available in Photoshop?

Answer | The use of Marquee tools to make selections on image. The different marquee tool available in Photoshop are :-  Rectangular Marquee tool, Elliptical Marquee Tool, Single rows Marquee Tool and Single Columns Marquee tool.

Wednesday, August 18, 2021

Class-06 | Chapter-05 | MS PowerPoint 2010 | Questions Answer Solutions

 

Class-06 | Chapter-05 | MS PowerPoint 2010 | Questions Answer Solutions

1) What is MS PowerPoint? Name any four components of PowerPoint 2010 Window.

Answer: MS PowerPoint 2010 is a Powerful presentation making Software.

The four components of PowerPoint 2010 Windows are:-

i) Title Bar

ii) Quick access tool bars

iii) Slide area

iv) Status bar

 

2) How do you save a presentation file in PowerPoint 2010?

Answer: The following steps used to save a presentation file in MS Power Point 2010.

Step 1 : click on the file tab

Step 2 : Select save option

Step 3 : Choose a drive to save your file.

Step 4 : Type file name.

Step 5 : Click on save button. The presentation file will get saved.

 

 

 

 

Wednesday, July 28, 2021

Class – 12 || Chapter-4 || The Rat Trap || Questions and Answer Solutions!


Chapter - 4 || The Rat Trap ||

Q1. From where did the peddler get the ideas of the world being a rattrap?

Ans : The peddler was rattrap seller. He was naturally thinking of his rattrap and get the idea that whole world being a big rattrap.

 

Q2. Why he was amused by this idea?

Ans : The world had never been kind to him. He always thought ill of it. So he was amused by the idea of the world being a rattrap. It gave him an unwanted joy.

 

Q3. Did the peddler expect the kind of hospitality that he received from the crofter?

Ans : No the peddler did not expect such kind of hospitality that he received from the crofter.

 

Q4. Why was crofter so talkative and friendly with the peddler?

Ans : The crofter was living alone in his cottage. He was happy to find someone to talk in his loneliness. So he was so talkative and friendly with the peddler.

 

Q5. Why did he show thirty kroner to the peddler?

Ans : The crofter was credulous man.  He was generous with his confidence. So he showed thirty kronor to the peddler. He did not have double that he was a thief.

 

Q6. Did the peddler respect the confidence reposed in him by the crofter?

Ans : No, the peddler did not respect the confidence which the crofter had shown him. He showed him 30 kroner and the peddler stole them.

 

Q7. What made the peddler think that he had indeed fallen into a rattrap?

Ans : The peddler stole 30 kronor from the crofter’s cottage and walked along. He thought himself smart. He avoided public highway and turn into the wood. It was big and confusing forest which he had got into. He tried to walk in a definite direction but he was failed.

He realized that he was walking around in the some parts of the forest. The whole forest seemed to him a big prison.

 

Q8. Why did iron master speak kindly to the peddler and invite him home?

Ans : Iron master mistook the peddler for his old acquaintance with whom he had been in the regiment. So he spoke to him in kindly manner and invited him to his house to celebrate christmas eve.

 

Q9. Why did the peddler decline the invitation?

Ans : The peddler had stolen thirty kronor. If he accepted the invitation to manor house it would be like throwing himself into the lion’s den. So he declined the invitation.

 

Q10. What made the peddler accept Edla Willmansson's invitation?

Ans : Edla Willmansson’s introduced herself to the peddler. She said that she came to know that he wanted to sleep here in the forge to night. Then she asked permission to come and bring him home to them.

She also said that he would be allowed to leave freely . She requested him to stay with them over christmas Eve.

 

Q11. What doubts did Edla have about the peddler?

Ans : Edla had some doubts about peddler. She thought Either he has stolen something or else he has escaped from jail.

 

Q12. When did iron master realise his mistake?

Ans : The iron master realised his mistake when he saw the peddler standing in broad daylight washed and shaved. At that time it was impossible to mistake him for  an old acquaintance.

 

Q13. What did the peddler say in his defence when it was clear that he was not the person the ironmaster had thought he was?

Ans : The peddler said that it was not his fault. He also said that he never pretended to be anything but a poor trader. He pleaded and begged to be allowed to stay in the forge.

He then said that he had not done any harm and at worst he would put  on his rags again and go away. All this the peddler said in his defence when it was clear that he was not the person the iron master had though  he was.

 

Q14. Why did Edla still entertain the peddler even after she knew the truth about him?

Ans : Edla still entertain the peddler even after she knew the truth about him because she thought  it was not appropriate to chase away a human being when they have asked to come there, and to whom they have promised christmas cheer.

 

15. Why was Edla happy to see the gift left by the peddler?

Ans : Edla was happy to see that gift left by the peddler because she found a small rattrap, and in it lay three wrinkled ten kronor notes. The peddler has praised her for reforming him.

 

Q16. Why did the peddler sign himself as captain von stahle?

Ans : The peddler signed himself as captain von stahle because of the ironmaster’s daughter could reform himself. She addressed him as a captain. He would have been caught in this world’s rattrap if he had not been raised to captain.

In that way he got the power to cheer himself and that’s why he signed as “Captain Van Stahle”. In fact he was  captain von stahle.

 


Thank U to All of U

 

Computer Objective Questions || Practice Set || Shishu Varg || Class 4 & 5

1) What is the first mechanical calculating device of the world? Answer:- Abacus Q2) Who is Know as the world's First Programmer...